Implantologija 2017-10-18T13:16:27+00:00

Implantologija

Implantologija

Najveći razvoj u modernoj stomatologiji bilježi upravo dentalna implantologija.

Najveći razvoj u modernoj stomatologiji bilježi upravo dentalna implantologija.

Što je to implantat?

Dentalni (zubni) implantat je titanska zamjena za izgubljeni zubni korijen, u implantat se fiksira nadogradnja na koju se fiksira krunica ili most ili retencijski element za dentalnu protezu.

U Dentalnom studiju Koran koristimo ANKYLOS dentalne implantate koje proizvodi njemačka tvrtka DENTSPLYIMPLANTS. Ankylos je proizvod dugogodišnjeg rada, tradicije i usavršavanja. Posebno je indiciran kod estetsko zahtjevnih slučajeva zbog velikog izbora titanskih i cirkonskih nadogradnji.

Najčešća pitanja o implantatima

Sam postupak ugradnje implantata je mali operativni zahvat u lokalnoj anesteziji koji NIJE BOLAN. Zahvat traje ovisno o broju ugrađenih implantata, obično oko sat vremena, manje je neugodan od vađenja zubi, a nakon operacije pacijent odmah ide kući s detaljnim post operativnim uputama.

U većini slučajeva čekamo 3-6 mjeseci da se implantat oseointegrira i tada izrađujemo protetski dio.

U nekim slučajevima moguće je i imediatno opterećenje, odnosno odmah stavljanje nadogradnje i privremene krunice.

Operativni zahvat ugradnje implantata, nakon 7 do 10 dana vađenje šavova, nakon 3 mjeseca gingiva former, nakon 15 dana otisak, zatim proba i na kraju fiksiranje protetskog nadomjestka. Radi se u prosjeku o 7 posjeta, a u nekim slučajevima moguće je skratiti terapiju i završiti ranije.

Dentalni implantati potpuno su sigurni. Postotak oseointegracije kod suvremenih dentalnih implantata danas je oko 95%, ukoliko je operacija profesionalno odrađena i ukoliko se pacijent pridržava dobivenih uputa.

Važno je znati da nakon gubitka zubnog korijena kost polako, ali sigurno, atrofira. To se može dogoditi do te mjere da je nemoguće na to mjesto više staviti implantat. Da bi se izbjegao takav razvoj situacije stavlja se implantat 2 do 3 mjeseca nakon ekstrakcije ili odmah, uz stavljanje umjetne kosti i implantata istovremeno.

Prisutstvo implantata u kosti zaustavlja proces atrofije te čeljust zadržava svoj prirodni izgled. Time smo osim funkcionalne dobili i estetsku rehabilitaciju. Osim toga, ukoliko se izgubljeni zub želi nadomjestiti mostom, potrebno je izbrusiti dva susjedna zdrava zuba, što je šteta. Implantat omogućava nadomještanje izgubljenog zuba bez brušenja susjednih, zdravih zuba.

Garancija na materijal implantata i nadogradnje iznosi 5 godina, a kad je u pitanju trajanje implantata u ustima, tu je suradnja pacijenta od presudne važnosti jer je jako važna dobra oralna higijena. Naime, stvaranje plaka oko implantata potice stvaranje kamenca koji pak, dovodi do upale gingive oko implantata. Ekstremni slučajevi mogu rezultirati i gubitkom implantata. Da bi se izbjegle takve situacije, osoblje Dentalnog studija Koran svakih će vas 6 mjeseci pozvati na kontrolu.

Ugradnja implantata kao zamjena za jedan zub

Ugradnja implantata za više zuba

Ugradnja implantata kao zamjena za sve zube gornje ili donje bezube čeljusti

GBR + GTR (Generated bone/tissue regeneration)

Rekonstrukcija atrofiranog potpornog zubnog tkiva je moguća pomoću koštano zamjenjujućih preparata, autologne kosti ili kombinacijom. KZM imaju svojstvo osteoindukcije, tj. omogućuju da na njihovo mjesto urasta autologna kost dok se oni polako razgrađuju. Budući da meka tkiva (gingiva) prate kost, regeneracijom kosti dobit ćemo željenu gingivu na određenom mjestu, a to omogućuje dobre estetske rezultate.

Kada se zub izgubi tada dolazi do atrofije kosti na tom mjestu, a što više vremena prolazi, atrofija je veća. Dakle, kada zub želimo nadomjestiti implantatom, potrebno je nadomjestiti i kost i gingivu koja je prije bila na tom mjestu. Zato upravo koristimo metode GBR i GTR.

Tretman može trajati od 4 do 12 mjeseci ovisno o stupnju atrofije. U Dentalnom studiju Koran koristimo proizvode švicarske tvrtke GEISTLICH PHARMA koja je jedna od vodećih u svijetu na područiju iz tkivno regenerirajućih proizvoda.

Ekstrakcija:nakon ekstrakcije, prazna alveola se napuni sa KZM da se sprijeći atrofija ili nadoknadi potrebna kost.

Implantologija: istovremeno sa stavljanjem implantata ukoliko nedostaje kosti ili najprije GBR, pa onda implantat.

 

Parodontologija: zbog bakterija iz plaka dolazi do razaranja parodonta i kosti. To tkivo se može nadoknaditi kombinaciom GBR i GTR.

Nakon alveotomije ili apikotomije izgubljenu kost možemo nadoknaditi pomoću GBR.

Podizanje dna sinusa – sisus lifting. Često se dogodi da dugugodišnji gubitak molara gornje čeljusti dovede do takve koštane atrofije da je nemoguće te molare nadomjestiti implantatima. Tada se primjenjuje GBR, odnosno podižemo membranu dna maksilarnog sinusa i tu šupljinu punimo umjetnom kosti. Nakon 8 do 12 mjeseci tu možemo ugraditi implantate.

Dentalne usluge
Radno vrijeme

Kontakt

Radi se o kombinaciji dentalne protetike i oralne kirurgije i upravo to
omogućava kompletnu funkcionalnu i estetsku rehabilitaciju.

Naši pacijenti

“Zadovoljna sam osobnim  pristupom doktora koji je za svaku pohvalu, kao i naravno, stručnošću cijelog tima i kvalitetom usluge.”

Erna Legec, Rijeka
“Posjet ordinaciji doživljavam kao odlazak na ugodno druženje s dragim osobama (koje pritom brinu da moj osmijeh uvijek bude savršen :)).”
Tina Smilović Peruza, Rijeka

“Kod dr. Korana dolazim godinama i uvijek ga bez razmišljanja preporučam i ostalima. Osoblje je stručno i profesionalno, a usluga na najvišem nivou. Ono štomije posebno važnoje odlazak stomatologu bez stresa, jer je atmosfera ugodna i opuštajuća, a njihov pristup prijateljski.”

Danijela Kolanović, Rijeka

“U ordinaciji se osjećam opušteno i stres ne postoji. Izrazito mi je važan odnos s doktorom i povjerenje koje sam stekao jer mi uvijek pristupaju pažljivo i s puno strpljenja objasne svaki detalj terapije. Stručnost tima je neupitna.”

Miroslav Jerković, Rijeka

Dogovorite termin za pregled

Pošaljite nam upit i odgovorit ćemo vam u najkraćem mogućem roku.
Radujemo se vašem dolasku.

DOGOVORITE TERMIN